Koopgids

Koopgids


KOPEN IN SPANJE

U heeft uw droom huis/appartement gevonden en een aankoopprijs is onderhandeld tussen koper en verkoper.

Wat volgt nu?

buyers-guide1. U plaatst een aanbetaling om het object van de open markt te halen zodat het niet meer kan voorgelegd worden aan andere geinteresseerde kopers.

Dit ‘reservation deposit’ zal tussen de €3.000 en €6.000 zijn. Dit bedrag wordt bij uw advocaat geplaatst. Deze aanbetaling geeft uw advocaat de tijd om alle opzoekingen te maken ivm de gekozen eigendom. Alle legaliteiten over de urbanisatie en de eigendom worden onderzocht. De administratie van uw urbanisatie zal de minuten en alle informatie over de communiteit overmaken naar uw advocaat.

De advocaat onderzoekt ook welke lasten geregistreerd staan op naam van de eigendom.

Deze lasten zullen allemaal afgelost worden vooraleer overdracht op uw naam. Er kunnen uitstaande grondbelastingen zijn, hypotheek, embargo, urbanisatie lasten etc. Uw advocaat zorgt dat deze afgelost worden door de eigenaar voordat de akte op uw naam wordt gezet. U krijgt dan gegarandeerd, de eigendom zonder enige schulden in bezit en waarvan alle legaliteiten grondig gecheckt zijn.

Het ‘reservation deposit’ wordt vermeld in het koop contract en wordt terugbetaald aan u, in geval dat uw advocaat enige objectie vindt en u daardoor afraadt om door te gaan met de aankoop. Het bedrag wordt ook natuurlijk in rekening gebracht bij het te betalen eindsaldo.

Als u uw aankoop maakt met gebruik van een hypotheek, wordt ook hiervan vermelding gemaakt in het aankoop contract. En mocht uw hypotheek aanvraag niet aanvaard worden en hierdoor de aankoop niet doorgaat, dan wordt uw aanbetaling ook wederom terugbetaald.

2. De normale termijn om een aankoop hier in Spanje af te ronden varieert rond 1 of 2 maanden. Als deze termijn moet verlengd worden op verzoek van de koper dan kan de verkoper een extra aanbetaling verzoeken ter waarde van 10%. Deze aanbetaling wordt dan niet meer terugbetaald als u na deze maanden dan toch niet zou doorgaan met de aankoop.

3. Notaris: Binnen de 4-8 weken wordt dan de akte getekend bij de notaris. De notaris overloopt opnieuw alle opzoekingen en dat de eigendom voldoet aan alle wetgevingen en regels. Hij bevestigt dat de eigendom inderdaad op naam staat van de verkoper(s). Hij bevestigt de identiteit van uzelf en de eigenaar(s). Vervolgens wordt de akte gelezen en uitgelegd en vertaald aan u door de advocaat in bijzijn van de notaris. En ten slotte kan de akte getekend worden en de overdracht afgehandeld worden. U krijgt de sleutels en kan vanaf dan uw eigendom gebruiken.

4. Uw advocaat registreert de akte bij de lokale bevoegdheden (duurt enkele weken). Alle nutsvoorzieningen worden dan op uw naam gezet (electriciteit, water, community fees,……). Dit wordt best gedomicilieerd naar uw spaanse bank rekening.

5. U kan uw advocaat een volmacht verlenen in het begin van de aankoop. Dit wordt getekend bij de notaris (kost rond de €100). U kan kiezen voor een volledige volmacht of specifieke volmacht. Bij volledige volmacht kan de advokaat voor u alle stappen afhandelen.

 • Bank rekening openen op uw naam
 • Aanvraag NIE nummer (fiscaal nummer in Spanje). Dit heeft elke eigenaar nodig om de aankoop af te handelen, bank rekening te openen, hypotheek te verkrijgen, electriciteit, telefoon. Voor al deze contracten zal uw NIE-nummer gevraagd worden.
 • Aankoop contract tekenen in samenspraak en akkoord met u.
 • Akte bij de notaris afhandelen
 • Registratie van de aankoop akte
 • Alle contracten op uw naam laten zetten en domicilieren (water, electriciteit, belastingen, urbanisatie kosten)

Ook na de overdracht kan u nog rekenen op uw advokaat voor enige verdere begeleiding tijdens de eerste maanden in uw nieuwe spaanse huis.

NATUURLIJK KAN U OOK STEEDS BEROEP DOEN OP ONS BIJ ELKE STAP HIERBOVEN BESCHREVEN EN NOG LANG ERNA!

We begeleiden u voor :

 • Verzekering
 • Meubels
 • Onderhoud of enige verbouwingen
 • Communicatie met lokale instanties
 • Vertalingen

KOSTEN BIJ AANKOOP IN SPANJE.

1. Aankoop tax:

 • 8% voor aankoop tem €400.000
 • 9% voor bedrag tussen €400.000 en €700.000
 • 10% voor bedrag hoger dan €700.000

2. Notaris : 1% van de aankoopprijs (+21% BTW)
3. Advocaat: 1% van de aankoopprijs (+21% BTW)

Aankoop met hypotheek:

Extra 2,5% voor notaris, registratie en ‘stamp duty’ op het hypotheek bedrag.

We raden aan een gemiddelde van 10-11% bij de aankoopprijs de rekenen. En een extra 2,5% voor een aankoop met hypotheek.

Uw advokaat begeleidt u door alle legaliteiten hier in Spanje en helpt u ook nadien nog voor belasting aangifte en betalingen, betalingen voor de urbanisatie, een testament opmaken voor uw spaanse eigendom en zoveel meer.

Wij begeleiden u ook doorheen het hele proces. We gaan samen met u naar de bank, advokaat, notaris enz.

Een huis kopen in Spanje lijkt misschien een grote stap maar u zal bij ons in goede handen zijn en de beste steun krijgen voor de aankoop, legaliteiten, praktische stappen. We begeleiden u bij alle stappen tot volledige afhandeling van de aankoop.

EN NU GEWOON NOG GENIETEN VAN UW HUIS IN DE ZON!

Call Back

Referrals Program

Sign up to take advantage of our referrals program.

Sign up